Dansk Primat Sammenslutning - Foreningen For Exotiske Pattedyr

Gå til indhold

Hoved menu

Tips og gode råd

For medlemmer
 
 
 


HVOR KAN JEG KØBE/SÆLGE eksotiske pattedyr?

Det er begrænset hvor mange steder man kan købe og sælge.
Der er nogle dyrehandler der sælger eksotiske pattedyr, men det er ikke dem alle der ved hvad de har med at gøre.
På hjemmesiden "Guloggratis.dk" er der nogle gange dyr til salg, det kan være noget af en prøvelse. Her kan man virkelig få at se hvor lidt folk ved om disse dyr.
I Dansk Primat Sammenslutning er der en køb, salg og bytte service(gratis). Der kan man ringe til kontaktmanden og forhøre sig, hvis man vil købe eller sælge, man kan også få gode råd. Alle, også ikke-medlemmer, kan sætte annoncer på vores hjemmeside.


Gode råd ang. hold af silkeaber.

BRUG ALDRIG MODERMÆLKSERSTATNING.
Modermælkserstatning (blå alumin) indeholder laktose, der er skadeligt for silkeaber. Det ophobes i kroppen og giver skader på nyre og lever. Aberne kan godt leve i længer tid af det, men de dør for det meste i en alt for tidlig alder.

SILKEABER KAN IKKE UNDVÆRE D3. VITAMIN.
Mangel på d3. Vitamin fremkalder rakitis. Symptomerne er lammelser og halthed, især i bagkroppen. Er skaden sket kan det afhjælpes, men ikke helbredes. Længer tids mangel på d3. Vil medføre at aben vil dø.

OVERDOSER ALDRIG MED VITAMINER.
Brug aldrig for meget vitamin. Det vil i de fleste tilfælde give nyresvigt. Følg altid opskrifterne nøje, giv aldrig "lige lidt ekstra", eller køb de færdige blandinger og følg her doseringen nøje
ÆGGEBLOMMER.
Rå æggeblomme vil ofte give diarre .Rå æggeblomme kan også indeholde salmonella.


BRUG ALDRIG NYLON ELLER PLAST REB I BURET.
Når aberne bider i nylon eller plast reb, får de ødelagt tænderne, og det er hændt at en abe har fået revet en finger af i den tætte og usmidige fletning.
Brug ubehandlet hampereb.

BRUG IKKE KATTEGRUS
Brug ikke kattegrus i buret
Kattegrus indeholder forskellige kemikalier.
Hvis aberne taber noget mad på bunden og går ned henter det, så er det jo ikke så smart.
Brug spåner i stedet for


BRUG GLAS I BURETS FRONT.
Aberne kan tisse temmelig lang ud af buret, hvis man bruger trådnet. Glas beskytter også bedre mod træk.

HUSK ORMEKUR
Hvis aberne har adgang til udendørsbur bør de have ormekur om efteråret.

Buret bør laves af let afvasklige materialer og helst plader, dyrene ikke kan gnave i.

I buret bør findes rigeligt med klatre muligheder,
vandrette og skråtsiddende grene, lodrette stammer og klatretove af ubehandlet hampereb. Der bør også være en siddehylde, som aberne kan sidde og nusse på.

Alle grene bør være naturgrene rundstokke eller lister, ikke plastik eller metal, da aber fra naturens side gnaver og suger saft fra grene og stammer.

Temperaturen i buret skal være ca.21 grader. Dette kan opnås med en afskærmet varmepære, er lyskilden lysstofamatur, og er buret anbragt i en opvarmet stue, vil dette i reglen være tilstrækkeligt.

Lysamaturers elektriske dele, kontakter og ledninger skal være anbragt udenfor abernes rækkevidde da aber går på opdagelse og skal pille og bide i alt.

Silkeaber har en aktivitets dag på ca. 11 timer. Derfor bør lystiden være indrettet herefter, man kan ofte selv bestemme, hvornår dyrene skal gå til ro ved at tænde lyset ca.11 timer før.

Man har altid sagt at silkeaber ikke kunne være udendørs. Dette er en misforståelse, da de udmærket kan opholde sig ude i længer tid om sommeren. Det tilrådes ikke at have dem ude om vinteren, men har de adgang til udendørs bur, vil de være ude 3-4 minutter, selv på meget kolde dage, for derefter at gå ind i varmen igen. Hvis der er små unger, bør der lukkes for adgangen til udevolieren hvis temperaturen er under ca. 15 grader. Når ungerne er ca. 3-4 uger vil forældrene sætte unger af på grene. Hvis det er kold ude, vil unger fryse.


NYE ABEHOLDERE

Inden man anskaffer sig silkeaber skal man overveje om man har tid til den daglige pleje, og om man har tid til at holde dem med "selskab", husk silkeaber er flokdyr og en forudsætning, for at de skal trives, er daglig kontakt med mennesker eller artsfæller.

Som de flokdyr silkeaber er sælges de gerne parvis, og de trives bedst som sådan, men er du "hjemmegående" og har meget tid til pasning af én abe, kan den blive meget tam og fuldstændig knytte sig til mennesker. Det er vanskeligt senere, at få meget tamme aber til at danne par. Lykkes det, vil en sådan abe ofte blive meget aggressiv. I stedet for at værre meget tam, angriber den mennesker, for at forsvare dens børn eller mage. Det er ligegyldigt om det drejer sig om en han eller hun, ung eller gammel.

Aberne bør ikke være under 6 måneder, når man køber dem. For så har de været med til deres mindre søskendes fødsel, og lære derved at blive bedre forældre selv.

Den daglige pasning af buret består af afvaskning af foderskåle, aftørring af siddehylder og fjernelse af foderrester samt "andet" fra bundlaget. Den daglige pleje består i fodring, opfyldning af tørfoder samt tilvirkning af vælling.

Buret skal i princippet være så stort som muligt. Et minimum er (H 200 x B 150 x D 75 cm. En sovekasse på
ca. (H 25 x B 25 x D 25 cm), med et indgangshul på ca.10 x 10 cm.

HVIS MIN ABE BLIVER SYG

Hvis en abe viser sygdomstegn skal man til dyrlægen med den omgående. Der er ikke noget med at "jeg ser tiden an til i morgen", silkeaber er små og forholdsvis skrøbelige. Fra det øjeblik de viser tegn på sygdom, kan det gå uhyggeligt stærkt nedad bakke.
Hvis du er i tvivl så ring til en fra D.P.S.s bestyrelse, eller ring til dyrlægen med det samme.
Der er desværre ikke så mange dyrlæger, der har forstand på silkeaber. Så det er en god ide, at undersøge om der er en dyrlæge i nærheden af sin bopæl, når man køber sine aber.
 
Søg på aber.dk